От 24 до 26 юни 2022 г. крепостта Царевец

...
       От 24 до 26 юни 2022 г. крепостта Царевец
Коментари Харесай

Любовта и дипломацията от времето на цар Иван Александър отново „оживяват“ на крепостта Царевец

       От 24 до 26 юни 2022 година крепостта Царевец във Велико Търново ще е натурален, несравним фон на седмото издание на Международния фестивал за исторически възстановки „ Средновековен Търновград “.

Като същинска машина на времето фестивалът ще върне обратно времето към славната и загадъчна ера на Средновековието. В дните на събитието над 180 реанактори ще показват исторически реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Типичният за епохата обичай ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен пример.

Специалната фестивална тематика ще е „ Цар Иван Александър – обич и дипломация “. В Двореца на Царевец, посредством възстановки и театрализирани спектакли още веднъж ще „ оживеят “ славните времена на ръководството на бележития български държател (1331 – 1371 г.), кондензиран с дипломатически совалки, сърдечни безредици, непощадили монарха, емблематична борба при Русокастро и живота на елементарните жители на царството.

Във фестивала ще вземат участие НД „Традиция“ – клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, група „ Верени “-София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Съвет за икономическа взаимопомощ „ Филипопол, музикалните групи „ Еринеи “, „Ксана“, „ Летящи номади “ и свободни реконструктори.

Гости от чужбина ще са румънските групи “ Кафява мечка ”-Букурещ и „ Дракони “- Брашов, група “Бели орлови ”- Белград, Сърбия, „ Historia Bari “-Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii ”.

Събитието се провежда от Сдружение с нестопанска цел „ Търновци “, НД „Традиция“- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2022 година на Старата столица.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща единствено входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,30 ч. на 24 и 25 юни, които ще приключват с огнено шоу.

Официалното разкриване на Международен фестивал на сторическите възстановки „ Средновековен Търновград “ е на 24 юни 2022 година от 17,00 ч. на площад „ Цар Асен I “ пред крепостта Царевец.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР